Wijzigingen Waterschapsverordening
BBV25.0129 Vrijgave inspraak ontwerp waterschapsverordening 2025 (tranche 1a)
Voorzitter, De CU is blij met de wijzigingen waterschapsverordening. Met deze wijziging van de waterschapsverordening verbeteren we de regels rond waterkwaliteit, voldoende water en klimaatadaptatie en toekomstbestendig waterbeheer. Dat is van levensbelang voor heel Gods schepping: mens, dier en plant. WS AGV geeft met deze wijzigingen invulling aan haar wettelijke taak, in balans met participatie en inspraak.
Voorzitter, De CU is blij met de wijzigingen waterschapsverordening. Met deze wijziging van de waterschapsverordening verbeteren we de regels rond waterkwaliteit, voldoende water en klimaatadaptatie en toekomstbestendig waterbeheer. Dat is van levensbelang voor heel Gods schepping: mens, dier en plant. WS AGV geeft met deze wijzigingen invulling aan haar wettelijke taak, in balans met participatie en inspraak.
We maken regels voor grondwaterlozingen duidelijker en scherper, zodat we vervuiling beter kunnen voorkomen. Ook actualiseren we kaarten voor ecologische oevers en lekke polders, zodat ons beheer beter aansluit op de praktijk. Daarnaast verlagen we de drempel voor watercompensatie bij verharding naar 300 m², in zowel stedelijk als landelijk gebied. En we passen de maatgevende bui aan van 70 naar 122 mm per etmaal – dat sluit aan op de realiteit van het veranderende klimaat. Als open water niet mogelijk is, staan we alternatieve waterberging toe – mits net zo effectief en goed onderhouden. Ook vervalt de vergunningplicht voor planmatig onderhoud door het waterschap zelf. Daarnaast herstellen we het belang van het tegengaan van bodemdaling als onderdeel van onze zorgplicht. Dat stond in de oude regels, is bij de overgang naar de nieuwe verordening weggevallen, en dat corrigeren we nu. De voorstellen zijn besproken met allerlei belanghebbenden in ons waterschap. Er is draagvlak, mits we blijven samenwerken en ruimte houden voor maatwerk. Het is belangrijk dat we deze regels samen vormgeven. Daarom hebben we geluisterd naar gemeenten, de agrarische sector en recreatieorganisaties. Hun inbreng nemen we serieus, en wordt waar mogelijk verwerkt in vervolgstappen.
We hebben een paar vragen: over lekke polders en participatie en tabel 3.1 sanering
Lekke polders:
Veel inlaten staan permanent open, waardoor water van slechte kwaliteit de polders instroomt. Peilafwijkingsgebieden worden geactualiseerd om dit te voorkomen en we koppelen hieraan een specifieke zorgplicht voor het beheer van inlaten. Gebruikers worden verantwoordelijk middels een Nieuwe communicatieaanpak die start in 2025.
Vragen
1e termijn: Kan de PFH het wat en hoe en wanneer van die nieuwe communicatieaanpak uitleggen? Is meer technisch gesteld liever vragen:
Kan de PFH het wat en hoe en wanneer van die nieuwe aanpak? Antwoord met Video’s ( mager antwoord ik ga nog schriftelijk vragen)
Participatie Hoe ziet de PFH maatwerk en de samenwerking hoe gaat u dat vorm geven bijv. boeren?
Is er ook met aangrenzende waterschappen gesproken?
2e termijn: In hoeverre denkt de PFH met deze nwe comm meer betrokkenheid met de ingezetenen en bedrijven te realiseren denkt van wel zegt pfh
Vraag over Bijlage 3 Ontwerp besluit tot wijziging van de Waterschapsverordening Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Beleidsregels voor de Waterschapsverordening van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Dit is zowel een technische als politieke vraag voorzitter. Daarom wil ik hem toch graag stellen. Het AB heeft in febr 2025 2 moties aangenomen motie Noodkreet PFAS vervuiling’ van de fracties WN en CU (M-44) en ‘Inkoop PFAS’ van de fractie BBB aangenomen.
In de emissietabel zie ik diverse stoffen en bijbehorende grenswaarden benoemd, maar geen vermelding van Per – en polyfluor alkaly stoffen PFAS-stoffen zoals PFOS, PFOA of GenX). ( PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) zijn een groep van chemische stoffen die onder andere namen kunnen voorkomen zoals PFOS, PFOA, GenX, PFHxA, PFHxS, enzovoorts.)
Kunt u aangeven of PFAS onderdeel zijn van de monitoring of regelgeving. Zo ja, op welke wijze worden deze stoffen meegenomen?
De stoffen in de emissiegrenswaardenlijst zijn voornamelijk:
- Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) – zoals naftaleen, antraceen, benzo(a)pyreen.
- Zware metalen – zoals cadmium, kwik, lood, zink.
- Vluchtige organische stoffen (VOS) – zoals benzeen, tolueen, trichlooretheen.
- Overige – zoals minerale olie, ammonium, zuurstofgehalte, onopgeloste stoffen.
Gevolgen voor de omgeving
- Positieve effecten: Betere waterkwaliteit, meer klimaatbestendigheid.
- Neveneffecten: Mogelijke extra kosten voor bedrijven, of beperkingen op activiteiten.
- Gemeente Amsterdam: Positief, maar vraagt om uitvoerbaarheid. Krijg ik schriftelijk antwoord op.
- LTO Noord: Pleit voor gebiedsgericht beleid, boeren actief betrekken. Schriftelijk vragen. Hoe?
- HISWA/RECRON: Zorg over werkbaarheid voor watersport; gesprek volgt. Worden Actief betrokken in tranche 2; participatie plan zullen ook reacties komen.
- Overige reacties: Van experts en particulieren, met bruikbare suggesties.
1. Waterkwaliteit – Grondwaterlozingen
De regels voor lozingen bij grondwateronttrekkingen worden aangescherpt. We moeten zuinig omgaan met zoetwater vooral in droge tijden zoals nu. Maarts was nog nooit zo droog. Grote of langdurige lozingen worden vergunningplichtig. Voor kleinere lozingen gelden strengere zorgplichten. Zo beschermen we beter tegen vervuiling en kunnen we dichter bij het behalen van de KRW-doelen komen.
2. Ecologie & Groene oevers
We verduidelijken het begrip ecologie en actualiseren de kaart van groene oevers. Dit maakt duidelijker waar strengere regels gelden, wat leidt tot betere bescherming van ecologische waterkwaliteit.
3. Lekke polders
Veel inlaten staan permanent open, waardoor water van slechte kwaliteit de polders instroomt. Peilafwijkingsgebieden worden geactualiseerd om dit te voorkomen en we koppelen hieraan een specifieke zorgplicht voor het beheer van inlaten. Gebruikers worden verantwoordelijk middels een
Nieuwe communicatieaanpak die start in 2025. Kan de PFH het wat en hoe en wanneer van die nieuwe aanpak? Is meer technisch gesteld liever vragen:
In hoeverre denkt de PFH met deze nwe comm meer betrokkenheid met de ingezetenen en bedrijven te realiseren denkt van wel zegt pfh
4. Voldoende water – Watercompensatie
Bij verharding geldt straks eerder een vergunningplicht: vanaf 300 m², zowel in stedelijk als landelijk gebied. Dit sluit beter aan bij de werkelijke situatie en helpt ons het watersysteem in balans te houden.
5. Klimaatadaptatie – Maatgevende bui
De maatgevende bui wordt geactualiseerd van 70 naar 122 mm per 24 uur, passend bij het klimaatscenario voor 2100. Er zullen steeds meer piekbuien en hevige regenbuien vallen wat betekent dat er hogere eisen gesteld worden aan waterberging, om toekomstige problemen te voorkomt.
6. Alternatieve waterberging
Als open water niet mogelijk is, mag alternatieve berging – zoals ondergrondse voorzieningen – mits die net zo effectief is. Dit moet aangetoond worden met een onderhoudsplan.
7. Planmatig onderhoud waterschap
Voor planmatig onderhoud door het waterschap vervalt de vergunningplicht, omdat er geen sprake is van wijziging van het waterstaatswerk.
Tot slot – Participatie
Deze wijzigingen komen voort uit gesprekken met belanghebbenden. Vooral de gemeente Amsterdam en LTO Noord hebben waardevolle input geleverd. Er is draagvlak voor duidelijkere en effectievere regels, mits er ruimte is voor maatwerk en samenwerking.
Hoe ziet de PFH maatwerk en de samenwerking hoe gaat u dat vorm geven?