Algemene Beschouwingen 2024
ter gelegenheid van de AGV Jaarstukken 2023 en de Voorjaarsnota 2025-2029, in het Algemeen Bestuur van waterschap AGV, 11 juli 2024.
Voorzitter,
Als Christen Unie vinden wij dat we de opdracht hebben om als goede rentmeesters te zorgen voor de aarde die ons is toevertrouwd. En om recht te doen aan onze medemens, dieren en planten, de veelkleurige schepping en daarom aan een gezonde biodiversiteit. Om die schepping weer minstens net zo goed door te kunnen geven aan generaties na ons. Onze verkiezingsleus zegt dat ook: Ruimte voor elkaar en ruimte voor water is ruimte voor later!
We leven in turbulente tijden; oorlogsberichten, toegenomen inflatie, overstromingen, polarisering in de samenleving, een nieuwe regering die anders kijkt naar klimaatveranderingen. En ondertussen gaat de opwarming van de aarde naar de 2 graden en stijgt de zeespiegel sneller dan gedacht. De waterschappen worden belangrijker door de gevolgen van klimaatverandering en de slechte kwaliteit van het water, de landbouwproblemen en de toenemende verstedelijking. Democratische keuzes en publieke verantwoording aan de inwoners zijn dus belangrijk. Daar hoort ook samenwerken bij. Samenwerken met inwoners, agrariërs, alle 18 gemeenten in het beheergebied van AGV, provincies, andere waterschappen Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijven. De ChristenUnie is voor een sterkere profilering van ons Waterschap Amstel, Gooi en Vecht(WS AGV)als functionele democratische overheid. Het Waterschap AGV hoort zelf grip te hebben op zijn eigen publieke taken. Goed waterbeheer vergt duidelijkheid. Duidelijkheid over organisatorische zeggenschap, de democratische zeggenschap en de verantwoordelijkheid. Uiteindelijk gaat een AB wel over de uitvoering van haar eigen bevoegdheden.
Als functionele overheid heffen wij belasting. De ChristenUnie-fractie wil dat het belastinggeld verantwoord wordt besteed. Zoals een goede rentmeester betaamd. Onze fractie maakt zich ernstig zorgen. Ons waterschap we staat er financieel zeer slecht voor met oplopende schulden en weer een negatief jaarresultaat in 2023 van € 21,6 miljoen. En dat aan de vooravond van een herijking van de samenwerking met Amsterdam. Positief zijn de planvorming en de investeringen die over meerdere zittingstermijnen van de achtereenvolgende besturen heen gaan. Een aantal plannen moeten urgent worden uitgevoerd. Om bijvoorbeeld de verplichte doelstellingen voor het verbeteren van de waterkwaliteit(Kader Richtlijn Water) in uiterlijk 2027 zoveel mogelijk te halen. Maar ook onderhoud op orde van onze assets, dijkverbeteringsprogramma, de herijking van de samenwerking met Amsterdam, ICT cybersecurity en de belastinginning en personeelswerving. Uitstel van de aanpak van allerlei zaken betekent het doorschuiven van de problemen en kosten naar de toekomst.
De tariefsverhoging was fors 35 %, dit was nodig door een te optimistische en politiek gedreven lage tarief stijgingen in de afgelopen jaren en het debacle van het innen van de belastingen. Ook verwacht onze fractie dat tariefstijgingen nodig zijn vanwege het in gevaar komen van de uitvoering van de kerntaken zoals waterveiligheid en betere oppervlakte waterkwaliteit en het noodzakelijke beleid m.b.t. klimaatadaptatie en verduurzaming.
Wij zijn optimistisch over de realisatie graad van investeringen in 2023 van 70 % t.o.v. 2022 50% (blz.7 jaarverslag 2023). Conform het herstelplan kasgeldlimiet dat begin 2024 is vastgesteld, is er keihard gewerkt aan het op orde brengen van belastinginning. Chapeau voor de medewerkers. Daarnaast zorgt AGV dat de biodiversiteit niet verder afneemt en levert ons Waterschap een herkenbare bijdrage aan de transitie naar een circulaire- en klimaat neutrale samenleving. Naast de uitbreiding van extra zuiveringsstappen op rioolwaterzuiveringen. En niet te vergeten, dankzij het snelle en adequate handelen van onze medewerkers hielden ze in Amsterdam droge voeten toen op 2 november door een technische storing in het spuicomplex in IJmuiden en veel regen het waterpeil was gestegen.
De ChristenUnie-fractie wil de waardering uitspreken voor alle medewerkers van het waterschap! Alle personeelsleden van de ICT, de mensen met de voeten in het water, de muskusrattenvangers. De collega’s in het veld, de gebiedsbeheerders. De collega’s op de zuiveringen, de collega’s in de advisering. De specialisten en de generalisten. Het menselijk kapitaal is van grote waarde. Stuk voor stuk draagt iedereen bij aan de uitvoering van onze brede, specifieke taak op het gebied van toekomstbestendig en duurzaam waterbeheer.
Voorzitter, ik kom tot een afronding. Ons Waterschap gaat naar een nieuwe toekomst een zelfstandig functionerend en democratisch gestuurde overheid zoals de andere 20 waterschappen in ons land. Onze fractie wil daar constructief aan mee werken om de grote uitdagingen te lijf te gaan. Ik sluit graag af met wijsheid van Franciscus van Assisi (1181-1226) de grondlegger van de Franciscanen hij was bij uitstek het voorbeeld van de zorg voor wat zwak is en van een integrale ecologie, die met vreugde en authenticiteit wordt beleefd. In hem kan men vaststellen hoezeer de zorg voor de natuur, gerechtigheid jegens de armen, inzet in de samenleving en innerlijke vrede niet te scheiden zijn. Zijn gebed zo u wil zijn uitspraak wil ik ons meegeven. Hij zei: “geef ons moed om te veranderen wat wij kunnen veranderen. Geef ons wijsheid om te accepteren wat wij niet kunnen veranderen. Geef ons inzicht om het verschil tussen beide te zien“
De CU-fractie wenst u, dagelijks bestuur, dijkgraaf, algemeen bestuur en medewerkers Gods onmisbare zegen toe.
Dank u wel,
Annacarina Klein
Fractievoorzitter ChristenUnie Waterschap Amstel, Gooi en Vecht